Un card, de credit sau de debit, bancar sau nebancar, reprezinta o modalitate de plata.

Un card de credit este diferit de un card de debit prin faptul ca nu se transfera sume de bani din contul utilizatorului la fiecare tranzactie efectuata. Prin folosirea cardului de credit, emitentul cardului il imprumuta pe titular cu o suma de bani. Folosind cardul de credit, titularul nu este obligat sa achite datoria acumulata imediat, el poate amana plata acestei datorii pentru mai tarziu, cu costul platii unei dobanzi pentru banii datorati.

Cardul bancar este un instrument de acces la unul sau mai multe conturi bancare, care permite detinatorului efectuarea de plati si retrageri de numerar prin debitarea contului/ conturilor respective.

Cardurile nebancare, in schimb, sunt emise de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) si cel mai usor se pot obtine direct de la magazinele partenere acestora. Procedura de obtinere a unui card nebancar consta in completarea unei cereri(formular) in magazinele partenere (FLANCO, DIVERTA, LEONARDO, ALTEX, DEDEMAN etc).

Tot in magazine se realizeaza procesarea documentelor si stabilirea limitei de creditare (in cazul anumitor carduri), urmand ca dupa efectuarea verificarilor necesare (Biroul de Credit, etc) sa vi se comunice aprobarea /respingerea emiterii cardului nebancar. In cazul altor carduri nebancare, este suficinet sa cumparati un produs din magazinele partenere si sa solicitati un astfel de card, care va fi trimis prin posta, tot atunci afland si limita maxima de creditare.

Ca si documemente, de obicei aveti nevoie de act de identitate (original si copie) si Adeverinta de venit / Talon de pensie. In majoritatea cazurilor, aceste carduri sunt emise mai ales pentru folosirea lor pentru achizitii de bunuri din magazinele partenere si nu pentru retrageri de numerar de pe card (la ATM/BANCOMAT- au comisioane mai mari pentru aceste „servicii”).

Exista carduri precum cele EUROLINE, care permit retrageri de numerar doar la ATM/bancomatele BANCPOST. Exista insa si alte carduri nebancare de credit, precum cardul de credit TBI, care poate fi folosit atat in tara cat si in strainatate, atat pentru tranzactiile la comercianti, cat si pentru retrageri de numerar de la orice ATM/BANCOMAT care proceseaza carduri MASTERCARD.

Plata retelor la creditul obtinut prin intermediul acestor carduri se poate face la agentiile BRD (in cazul cardurilor emise de BRD FINANCE IFN), agentiile BANCPOST (in cazul cardurilor emise de EFG Retail Services IFN S.A.), la agentiile bancilor Reiffeisen, BCR, ( in cazul cardului MAXIMA emis de International Financial Services S.A. ) sau la magazinele partenere prin intermediul EPOS (in cazul cardurilor emise de CETELEM, ESTIMA FINANCE etc).

Termenul Fintech este folosit pentru a descrie tehnologii noi care incearca sa imbunatateasca si sa automatizeze livrarea si utilizarea serviciilor financiare. In esenta sa, Fintech este folosit pentru a ajuta companiile, proprietarii de afaceri si consumatorii sa-si gestioneze mai bine operatiunile si procesele financiare si chiar vietile. La baza, Fintech inseamna utilizarea de aplicatii, software si algoritmi specializati prin intermediul computerelor si, tot mai mult, pe smartphone-uri.

Fintech, cuvantul, este o combinatie intre termenii „financiar” si „tehnologie”. Cand fintech-ul a aparut, la inceputurile secolului 21, termenul a fost initial aplicat tehnologiei utilizate in interfetele utilizator ale sistemelor informatice ale institutiilor financiare. De atunci, totusi, a existat o trecere sensibila catre furnizarea de servicii orientate catre consumatori si.

Industria Fintech s-a extins pentru a include orice inovatie tehnologica in domeniul financiar si a automatizarii operatiunilor sectorului financiar. Au intrat aici domenii diverse, cum ar fi platile electronice bancare si nebancare, inclusiv servici avansate de „alfabetizare” financiara, consiliere si educatie, precum si rationalizarea managementului averii. Avansuri considerabile s-au realizat si in sectorl acordarii de imprumuturi si accesarii creditelor de catre clientii finali. S-au dezvoltat noi servicii bancare si nebancare pentru clienti, cu amanuntul, strangere de fonduri si crowdfunding, managementul investitiilor si multe altele.

Fintech include, de asemenea, dezvoltarea si utilizarea cripto-monedelor, cum ar fi bitcoin. Acest segment de Fintech poate ca atrage cele mai multe titluri ale stirilor, pentru ca cea mai mare parte a rulajelor financiare se afla inca in industria bancara traditionala.