Sari la conținut

Educatie financiara – 5 subiecte de maxim interes

Actualizat pe ianuarie 17, 2021

Ce este educatia financiara?

Educaţia financiară este forma de pregătire personală care te învață cum să câştigi mai mulţi bani, cum să îi folosești mai bine şi cum să cheltuieşti rațional.

Educaţia financiară te ajută să recunoşti punctul când trebuie să te opreşti din a cheltui, dar şi pe cel în care ar fi bine să treci la acțiune pentru a trece la un alt nivel al bunăstării personale.

Educaţia financiară te ajută în fiecare zi să îţi administrezi „averea”, dar şi cum să îți conduci o afacere. Te învață de asemenea să tratezi fiecare aspect din viața ta care implică bani ca pe o afacere, cu intrări, ieșiri, rezerve și provizioane, cu estimarea evoluției în timp și cu încorporarea elementelor de ciclicitate.

Cand ne foloseste creditul bancar?

Înainte de a solicita orice fel de credt bancar (fie că vorbim de ipotecar, de consum, card de credit etc), primul pas este o analiză serioasă a nevoii de a te îndatora.

Crizele economice din perioadele recente au constituit pentru cei mai mulți dintre noi o încercare grea din punct de vedere financiar și ne-au adus tuturor în atenție importanța educației financiare temeinice. Vremea în care poți obține în nici 2 ore un credit doar cu buletinul s-a întors, iar cu ea – și riscul de a te îndatora peste măsură.

De aceea, înainte de a solicita sau utiliza un credit, de orice fel, răspundeți la următoarea întrebare: este această cheltuoală (impbil, autoturism, telefon, televizor, moblier, haine etc. ) absolut necesară, și neapărat în acest moment? Vorbim, până la urmă, de cheltuirea unor bani pe care nu îi avem.

De asemenea, este esențial să dăm o notă certitudinii veniturilor actuale. Cât de sigure sunt acestea în anul urmator? Sau peste 3 ani? Sau 10 ani?

Un cont de economii – pareri

Alegerea între un depozit bancar sau un cont de economii se face în principal în funcţie de dobânda pe care ai putea s-o primeşti, dar în același timp luând în calcul o serie de alte elemente.

Datorită ciclului economic în care ne aflăm, ca economie în general, banii economisiţi aduc câştiguri tot mai modeste. Mai rău – în anumite cazuri economisirea „instituționalizată” poate aduce chiar pierderi. Totuși, ar trebui să cauţi metode de plasare a banilor pe criterii care ţin mai degrabă de siguranţă şi flexibilitate, nu doar de opțiuni de venit suplimentar. În aceste condiţii, contul de economii concurează cu succes depozitul bancar. Iar asta pentru că dobânzile oferite de unele bănci la aceste produse sunt similare celor la depozite.

Dacă alegi un cont de economii, vei avea libertatea de a depune şi de a retrage bani oricând, spre deosebire de depozitele bancare, unde nerespectarea termenului de maturitate poate duce la pierderea întreagă a dobânzii, ba și a unei părți din principal (datorită comisioanelor). Totuşi, în general însă la ofertele speciale, bănci pot impune și în cazul unui ciont de economii respectarea unui anumit plan de depuneri. Pe de altă parte, sunt bănci care oferă bonusuri faţă de dobânda standard dacă banii sunt ţinuţi mai mult timp în cont sau dacă deponentul încasează veniturile la banca respectivă.

Atenţie şi la comisioane. În ceea ce priveşte conturile de economii, chiar dacă par mai avantajoase decât depozitele bancare, aici avem de-a face cu comisioane de administrare, de deschidere, închidere, dar cel mai des întâlnit este comisionul de retragere numerar care e şi cel mai mare.

Astfel, cele mai multe dintre bănci percep un comision de retragere de 0,5%, minimum 5 lei, unele pentru retragerile de la ghişeu, iar altele pentru orice fel de retragere. De asemenea, există bănci care percep comisioane de administrare

Ce inseamna efect de levier?

tanara citind despre educatia financiaraEfectul de levier este o strategie de investiții prin utilizarea banilor împrumutați, în special prin utilizarea diferitelor instrumente financiare sau a capitalului împrumutat pentru a crește rentabilitatea potențială a unei investiții.

În trading, efectul de levier este un instrument care permite investitorilor să își multiplice capacitatea de a specula sau a investi fără a recurge la fonduri proprii mai mari.

Printre cele mai importante avantaje ale efectului de levier sunt maximizarea capitalului investit prin faptul că se pot tranzacționa poziții mari investind doar o fracțiune din valoarea tranzacției. Pentru că se pot deschide poziții mult mai mari decât în tranzacțiie fizice, profitul dar și pierderea pot fi mai mari decât în cazul acestora.

Efectul de levier financiar (leverage în limba engleză) exprimă influența pe care creșterea gradului de îndatorare a unei companii îl are asupra rentabilității capitalurilor proprii.

Am putea presupune că apelarea la un credit ar putea avea efecte mai degrabă negative asupra situației financiare a unei companii, datorită unei cheltuieli în plus cu rambursarea creditului, În realitate, dacă sumele atrase sunt investite în mod eficient iar rata rentabilității este mai mare decat rata dobânzii, atunci îndatorarea va avea un efect pozitiv asupra profiturilor.

Investește în tine

Programul „INVESTESTE IN TINE” este un Program guvernamental care are ca obiect acordarea de credite bancare speciale persoanelor fizice cu vârsta cuprinsă între 16 si 26 de ani, cu anumite condiții.

Destinația creditului are în vedere acoperirea nevoilor beneficiarilor și familiilor acestora privind educația, sănătatea, cultura, sportul și de habitat.

Persoanele eligibile sunt cele înrolate în sistemul de învatamant acreditat sau care efectueaza cursuri de specializare autorizate.

De asemenea, se includ aici și persoanelor fizice din aceeași grupă de vârstă, care efectuează cursuri de reconversie sau specializare profesională autorizate.

Prin „acreditate” sau „autorizate” se înțeleg exclusiv formele acreditate sau autorizate de către Ministerul Educației Naționale sau de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Creditele acestea se acordă pentru perioade de maxim 10 ani, inclusiv perioada de grație. Instituțiile de credit pot aproba prelungirea duratei inițiale a creditului în conformitate cu normele și procedurile interne proprii, fără a depăși însă durata maximă de 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.GDPR | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Despre noi | Contact | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551
Toate drepturile rezervate © 2022
Revocarea / modificarea consimtamantului