Sari la conținut

Totul despre conturile bancare și serviciile disponibile

Un cont bancar este un loc sigur în care vă puteți stoca banii și plăti fără a fi nevoit să purtați cu dumneavoastră bani lichizi. Este, de asemenea, cel mai simplu mod de a vă gestiona finanțele, așa că este important să înțelegeți cum funcționează.

Ce este un cont bancar?

Un cont bancar este un tip de cont financiar care vă permite să depuneți bani și să îi retrageți atunci când aveți nevoie. Atunci când deschideți un cont bancar, banca alocă o sumă de bani pe numele dumneavoastră și o păstrează în siguranță pentru dumneavoastră. Banca va plăti apoi dobândă pentru această sumă, ceea ce înseamnă că, cu cât depuneți mai mulți bani în cont, cu atât valoarea acestuia va crește în timp.

Dacă aveți nevoie de bani în caz de urgență, cum ar fi în cazul în care ceva nu merge bine cu casa sau cu vehiculul dumneavoastră, tot ce trebuie să faceți este să scoateți o parte sau toți acești bani din contul dumneavoastră bancar, vizitând una dintre sucursalele instituției sau utilizând serviciile online ale acesteia, în loc să fiți nevoit să plătiți dobândă pentru orice împrumut făcut cu ajutorul cardurilor de credit (atâta timp cât sunt achitate în termen – gen împrumut rapid online prin card 55).

Tipuri de conturi bancare

Puteți deschide un cont bancar în următoarele moduri:

 • Cont curent. Contul curent este contul principal de cheltuieli, utilizat pentru plata facturilor și pentru a cheltui bani pe obiecte de uz curent. Dacă lucrați pe cont propriu sau sunteți pensionar, acesta ar putea fi singurul dvs. cont bancar.
 • Conturi de economii. Conturile de economii sunt utilizate pentru a economisi bani în timp, astfel încât să aveți bani la dispoziție în caz de urgență sau dacă doriți să cumpărați ceva scump, cum ar fi o mașină sau o casă în viitor. De asemenea, poate fi util pentru a economisi pentru cumpărături mai mari, cum ar fi vacanțe și cadouri de Crăciun, deoarece acestea vor câștiga dobândă în timp ce stau acolo, câștigând dobândă!
 • Cash ISA (cont individual de economii). În cazul unui cash ISA, ratele dobânzilor sunt mai mari decât în cazul conturilor de economii obișnuite, deoarece sunt protejate de normele guvernamentale care limitează valoarea impozitului care poate fi luat din orice câștig obținut din randamentul investițiilor în timpul utilizării lor (valoarea maximă a impozitului este de 40%). Acest lucru înseamnă că, dacă cineva rămâne șomer, nu va mai avea atât de multe datorii! Dacă cineva are mai mulți bani decât ceea ce este necesar pentru cheltuielile zilnice de trai, atunci ar putea avea sens ca nu numai să folosească aceste fonduri, ci și să le investească în siguranță în investiții precum acțiuni și obligațiuni; cu toate acestea, acest lucru nu ar însemna neapărat ceva rău în ceea ce privește posibilitatea de a-și permite să cumpere mâncare etc.”.

Ce informații trebuie să aveți atunci când deschideți un nou cont bancar?

Este important de reținut că nu toate conturile bancare sunt la fel. Atunci când deschideți un cont nou, este bine să știți de ce informații veți avea nevoie și de ce.

Cele mai frecvente documente pentru o cerere de deschidere a unui cont bancar includ:

 • numele, adresa și data nașterii (pentru ca aceștia să vă poată verifica identitatea)
 • pașaportul sau o altă formă de identificare (pentru a vă dovedi identitatea)
 • detalii actuale ale tuturor conturilor dumneavoastră (nume, adrese și coduri de sortare). Dacă este posibil, încercați să includeți, de asemenea, detalii de la toate conturile pe care le-ați avut în ultimii trei ani – acestea îi vor ajuta să se asigure că nu există tranzacții suspecte în conturile anterioare care ar putea influența decizia lor de a vă accepta sau nu ca și client.

Cum deschideți un cont bancar nou?

Pentru a deschide un nou cont bancar, va trebui să furnizați băncii:

 • Numele, adresa și data nașterii.
 • O dovadă a adresei sub forma unei facturi de utilități sau a unui extras de cont bancar.
 • O dovadă a identității dumneavoastră sub forma unui pașaport sau a unui permis de conducere.

Când puteți începe să utilizați noul cont bancar?

Puteți începe să vă folosiți noul cont bancar de îndată ce primiți noul card bancar. Este important de reținut că este posibil să existe o întârziere în primirea cardului, așa că asigurați-vă că numărul de cont este înregistrat corect și la îndemână până când va veni acest moment.

Cum vă puteți utiliza cardul bancar?

Cardul dvs. bancar poate fi folosit pentru o serie de lucruri. De exemplu, îl puteți folosi pentru a face plăți, pentru a retrage bani și pentru a plăti facturi. De asemenea, vă puteți folosi cardul bancar pentru a retrage bani de la un bancomat sau pentru a face cumpărături în magazine sau online.

Cum închideți contul bancar actual o dată ce noul cont este deschis?

După ce ați deschis noul cont, este important să îl închideți pe cel vechi. Acest lucru se poate face în mai multe moduri.

 • Dacă doriți să vă închideți contul bancar actual online, nu trebuie decât să sunați și să solicitați un formular de închidere. Acesta poate fi completat la telefon, dacă preferați, sau poate fi trimis prin poștă (deși acest lucru va dura mai mult). Tot ceea ce este necesar pentru acest proces este să furnizați câteva informații personale, cum ar fi numele/data nașterii/adresa actuală/etc., împreună cu detalii despre contul care se închide (de exemplu, numele din cont).
 • Alternativ, dacă nu doriți să parcurgeți singur acest proces, există și alte opțiuni disponibile:
 • Puteți vizita orice sucursală a băncii, unde vă vor ajuta cu închiderea; sau
 • De asemenea, este posibil să vă ceară dovada că a fost folosită recent o altă instituție financiară, așa că asigurați-vă că toată documentația este actualizată înainte de a începe acest proces!

De reținut: O bună înțelegere a modului în care funcționează sistemele bancare vă va face viața mai ușoară.

Este posibil să deschideți un cont bancar dacă aveți peste 18 ani. Veți avea nevoie de pașaportul sau permisul de conducere, facturile de utilități care să arate numele și adresa dumneavoastră, o dovadă de identitate (cum ar fi pașaportul) și o dovadă de adresă (o factură sau un extras de cont bancar recent).

Trecerea de la un cont bancar la altul este un proces ușor, care necesită doar puțină planificare și răbdare. Dacă sunteți în căutarea unei alternative la opțiunile bancare actuale, atunci ar putea fi timpul pentru un upgrade!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.GDPR | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Despre noi | Contact | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551
Toate drepturile rezervate © 2022
Revocarea / modificarea consimtamantului