Sari la conținut

Zaplo Onnen si Mindi s-au inchis

Actualizat pe aprilie 26, 2020

Trei mari IFN-uri s-au inchis: Zaplo Onnen si Mindi, ca rezultat al modificarilor aduse Regulamentelor BNR. Unele IFN au marit perioada de creditare, altele au redus dobanda. Unele se inchid.

Acum un an si ceva, BNR a modificat substantial Regulamentul nr 20/2009, o parte dintre modificari afectand foarte serios piata creditelor nebancare rapide si pana la salariu. Din pacate, in lista IFN-urilor care au ales sa iasa de pe piatam se numara si trei dintre cele mai cunoscute, serioase si diverse in oferta: Zaplo Onnen si Mindi.

Onnen oferea credite rapide nebancare cu plata in rate lunare. S-a inchis. Zaplo si Mindi se ocupau cu imprumuturi rapide pana la salariu – 30 de zile si sume fara dobanda la primul contract. S-au inchis de asemenea.

Ce se intampla cu creditele Zaplo Onnen si Mindi?

Deocamdata stim clar doar despre imprumuturile de la perechea Zaplo Onnen: toate contractele in curs la momentul inchiderii au fost transferate la Kruk. In mod plastic, oficial, Kruk este o companie specializata in managementul datoriilor. Practic, sunt recuperatori cu acte. Zaplo si Onnen, pentru a nu-si mai bate capul, au ales sa vanda intreg portofoliul de clienti catre Kruk. Este o operatiune legala si normala.

Ce inseamna pentru clientii Zaplo si Onnen acest demers? Daca totul era si este in regula cu contractul lor, respectiv si-au platit toate datoriile la timp, si platesc in continuare, nu au nicio problema. Daca nu, daca intarzie la plati, probabil Kruk este mult mai eficient in recuperarea sumelor datorate decat erau Zaplo sau Onnen.

zaplo onnen si mindiImportant este ca daca contractul cu Zaplo sau cu Onnen era in regula, platile facute la timp, Kruk nu umbla in niciun fel la conditii si termene. Nu au voie sa ceara banii in avans, nu au dreptul sa adauge costuri. Ba chiar in cazuri speciale, de clienti cu necazuri sau probleme mari, ei au dreptul sa accepte stingerea datoriei fara plata integrala. Spunem ca au dreptul, nu ca este un obicei al lor, sau ca recomandam cuiva sa incerce asta.

Un aspect interesant insa legat de cei care se intampla sa aiba intarzieri la platile catre Kruk: Kruk nu este membru in Biroul de Credit, deci nu v-ar putea raporta acolo. Sinceri sa fim insa, asta ar fi ultima problema daca ati ajunge sa aveti restante de plata la Kruk. Serios, nu va recomandam sa incercati.

Cateva mentiuni in cazul celor doua IFN-uri surori, primele doua din suita Zaplo Onnen si Mindi. Ele aveau acelasi proprietar, grupul financiar 4Finance din Letonia. Acesta s-a lovit de acelasi tip de probleme si in Georgia, luand aceeasi decizie, retragerea de pe piata. Dar mai interesant, in cazul Romaniei, in realitate ei nu s-au retras de pe piata creditelor, pentru ca in aceeasi perioada au cumparat TBI Bank – o banca formata pe baza vechiului TBI IFN.

Exista persoane care afirma ca au fost contactate de catre reprezentanti ai Onnen / Zaplo pentru a li se transfera contractul la TBI Bank. Probabil clientii buni au putut beneficia de oferte noi de credite (online). Este logic, o banca are imensa nevoie de o baza de date de clienti stabili, atat pentru acordarea de credite, cat mai ales pentru toata suita de operatiuni bancare, inclusiv plasarea de depozite.

Mai ramane Mindi. De Mindi nu stim nimic. Ca idee, ei lucrand doar cu credite rapide pana la salariu, au avut probabil timp sa se opreasca din acordarea de noi credite, si sa functioneze pana la incasarea unei portiuni cat mai mari din cele acordate. Este foarte posibil ca cele ramase neachitate – ca sigur au si ei destule, ca orice IFN, sa fi fost la randul lor vandute catre o frma de recuperare creante sau chiar catre un alt IFN. Nu stim deocamdata, vom incerca sa contactam firma detinatoare. De asemenea, rugam clientii Mindi din perioada inchiderii sa ne contacteze, sub protectia garantata a anonimatului, si sa ne povesteasca experienta lor.

Cateva concluzii legate de inchiderea IFN-urilor

Cateva cuvinte in plus legate de povestea Zaplo Onnen si Mindi. Este oare un lucru rau ceea ce s-a intamplat? Pe de o parte da, erau IFN-uri serioase, cu oferte foarte bune, iar concurenta este intotdeauna benefica. Pe de alta parte, este un efect secundar de asteptat in cazul unei reglementari care vine foarte bine in ajutorul clientilor IFN: incercarea de reducere a dobanzilor foarte mari. Dupa cum se stie, dobanzile la creditele rapide pe termen scurt erau mari spre imense.

Se mai intampla si in alta parte asa ceva? Desigur, tocmai am dat mai sus exemplul Georgiei, dar e bine de vazut ca un exemplu important, ce se intampla in Sstatele Unite. In SUA, o mare parte dintre statele componente chiar au interzis acest tip de imprumuturi (vezi articolele State Rules on Personal Loans – texte originale in engleza).

Gand de final: se va mai intampla ca si alte IFN-uri sa ia exemplul Zaplo Onnen si Mindi? Este posibil, dar greu de crezut, pana la nivelul anului 2019 toate societatile nebancare trebuiau deja sa se puna la punct, deci cine e inca n functiune inseamna ca a modificat ce trebuia modificat deja.

 

 

(Oferta vizualizata de catre 342 vizitatori - WebberZone stats)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.



GDPR | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Despre noi | Contact | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551
Toate drepturile rezervate © 2023
Revocarea / modificarea consimtamantului