Sari la conținut

S-au anuntat finantari nerambursabile

Actualizat pe ianuarie 17, 2021

Finantari nerambursabile 2020 – granturi pentru studenti, fonduri pentru digitalizarea IMM-urilor, noul program Star-Tech Innovation si programe de educatie digitala.

Lunga asteptare s-a incheiat, Guvernul a anuntat programul “Recladim Romania”. Documentul acopera o arie vasta de subiecte (are 32 de pagini), dar noi ne oprim la ceea ce ne intereseaza: credite gratuite (granturi) pentru intrepriunzatori la inceput – firme noi si startup-uri.

Stirea este “proaspata” – de astazi, 1 iulie 2020, asa ca haideti sa intram in detalii.

Credite gratuite pentru firme 2020 – “Recladim Romania”

credite gratuite - finantari nerambursabile - granturi guvernamentale

Credite nerambursabile pentru studenți

Se acorda finantari pentru afacerile aflate la inceput, în domenii competitive și inovative.

Un asemenea grant (credit – finantare nerambursabila pentru studenti) poate ajunge la valoarea de 40.000 euro daca se creeaza 2 locuri de muncă create. Daca afacerea noua genereaza cel putin 5 locuri de munca, creditul poate ajunge până la 100.000 euro.

Bugetul programului Start Up 2020 – finantari pentru studenti: 150 mil. euro.

Finantare pentru digitalizarea IMM-urilor

Creditul unui asemenea grant poate ajunge pana la 30.000 euro per proiect. Pentru proiecte speciale de anvergura, finantarea poate sa ajunga chiar până la 100.000 euro per proiect.

Cheltuieli eligibile pentru creditele gratuite „Digitalizarea IMM-urilor 2020”:

  • echipamente IT
  • automatizarea echipamentelor industriale
  • automatizarea fluxurilor tehnologice

Buget total proiect: 150 mil. euro.

Star-Tech Innovation

Programul Star-Tech Innovation este noul program Start – UP. Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative. Ce inseamna Start-Up Inovativ? Conform programului Star-Tech Innovation 2020, schema de creditare nerambursabila se adreseaza firmelor nou create care au in planul de afaceri cuprinsa utilizarea de tehnici si tehnologii noi sau inovative,

Sprijinul guvernului se realizeaza prin credite de maxim 42.000 euro.

Pentru cate proiecte ajung banii? Guvernul estimeaza ca se vor bucura de finantari circa 7000 de noi IMM-uri.

Educația digitală a angajaților din IMM-uri

Valoare grant: de la 30.000 euro pana la 100.000 euro pentru un proiect.

Bugetul total al liniei de finantare este de 30 mil. euro.

Ce inseamna o finantare nerambursabila?

anuntul lansarii de finantari Recladim RomaniaAcordarea unui Grant – credit gratuit, nu inseamna ca primiti o suma de bani sa faceti orice cu ei. Este nevoie de un plan de afaceri, de un proiect bine gandit. Finantarea se acorda doar pentru cheltuielile “eligibile”, adica achizitia de echipamente necesare proiectului, cheltuieli de personal, angajarea de oameni in locuri de munca nou create.

Se impun si conditii. Echipamentele trebuie folosite doar la locul precizat, si pentru scopul precizat. Tot asa, locurile de munca trebuie pastrate un interval de la 1 la 3 ani dupa finalizarea proiectului.

Recunoastem – programul national “Recladim Romania” abia a fost lansat astazi, deci informatiile sunt foarte putine. Stim insa ca regulile programelor anterioare au fost de acest tip, asa ca avem toate motivele sa credem ca nu se vor schimba conditiile.

Cunoastem foarte bine proiectele din anii trecuti pe Start-Up Nation. Foarte multi oameni au obtinut acolo bani frumosi prin finantari, pentru a-si deschide o afacere serioasa, din care sa poata apoi duce apoi o viata buna, fara sa fie indatorati la banci. Anul acesta programul de va numi Star-Tech Innovation, dar este foarte probabil ca schimbarile se vor opri la nume. Si, s-o spunem pe cea dreapta – asta este foarte bine, pentru ca a fost un program bun si util.

Credite fara dobanda

Pentru ca am amintit mai sus de indatorarea la banci, reamintim un alt program guvernamental pentru afaceri mici si mijlocii: credite bancare fara dobanda. Astfel, tu poti lua imprumut de la banca, banca iti da banii – tu dai inapoi doar ce ai primit. Desigur, exista dobanzi, ca banca nu e societate de caritate, dar Statul plateste dobanda pentru tine.

Mentionam ca aceste imprumuturi se acorda sub forma de linie de credit, si ca nu este necesara pegatirea unui proiect – mplan de afaceri, fiind suficienta o cerere. Cererea trebuie aprobata de catre banca, dar numai dupa ce aceasta obtine acordul de principiu al FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri).

Avantajul unei linii de credit este ca nici macar nu trebuie sa luati toti banii din finantari – puteti scoate doar cat aveti nevoie, cand aveti nevoie.

Resurse suplimentare

  • Agerpress – stirea inituala de la Guvern (citeste Aici)
  • Programul “Recladim Romania” – PDF FondPro (download)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.GDPR | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Despre noi | Contact | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551
Toate drepturile rezervate © 2023
Revocarea / modificarea consimtamantului