Sari la conținut

Imprumuturile Prima Casa in 2021

Ca in fiecare an, si in 2021Programul Prima Casa se lanseaza tarziu, fara sa se stie prea multe din timp, dar ca de obicei, vine si cu surprize placute!

Programul “Prima Casa” a fost cel care a tinut in viata domeniul imobiliar, intr-o perioada in care bancile au foarte afectate de catre restantele uriase la imprumuturile acordate inainte de criza. Programul, care presupune impartirea garantiei intre stat si institutiile de credit, are marele avantaj ca permite achizitia unei locuinte cu avans de doar 5%, de cateva ori mai mic decat la ipotecarele standard.

Imprumutul este insa limitat la 57.000 – 60.000 euro (echivalent lei). Ofertele bancilor sunt in multe privinte aproape identice, date fiind limitele de dobanda impuse prin lege, dar exista cateva aspecte care fac diferenta (inclusiv comisioanele).

Prima casa – marea sansa de a va achizitiona o locuinta

prima casaUn apartament de 60.000 de euro in Bucuresti poate fi cumparat de familia cu venituri de 6.800 lei lunar, la avans minim obligatoriu de 5%, chiar platind o rata mai mica de 1.800 de lei sau sub 308 euro, daca alege imprumutul Prima Casa in valuta. Conditia de baza este continuta in denumirea programului. La inceput, era vorba de familii cu varsta sub 35 de ani, care nu maid etinusera niciodata o locuinta proprietate personala. Apoi s-au relaxat conditiile. S-a trecut la exceptii de varsta. S-a mers catre regula sa nu mai fi detinut o locuinta cu suprafata mai mare de N mp (si aceasta valoare a variat in timp).

Trecem mai departe, la ce conteaza: cele mai bune credite Prima Casa din Romania. Revista Capital a realizat cu ceva timp in urma o analiza. In randurile urmatoare va aratam criteriile care au stat la baza departajarii bancilor in top 10. De ce va descriem atat de mult si pe larg metodologia? Pentru ca veti ajunge in situatia de a analiza o oferta, sa vedeti daca va convine, si de a compara mai multe oferte. Tocmai asta este: aceasta metodologie contine exact criteriile care ar trebui sa va intereseze:

METODA DE NOTARE

Pentru acest imprumut s-a luat in calcul o familie, sot si sotie, de 34 si 31 de ani, cu un copil de 4 ani, fara nicio alta obligatie majora de plata. Amandoi angajati, cu studii superioare, el cu salariul net de 4.000 de lei si o vechime de trei ani la actualul loc de munca, ea cu 2.800 de lei, in sistemul bugetar, cu vechime de peste 5 ani la acelasi loc de munca. Apartamentul are trei camere, este in bloc vechi (construit in 1984), in Bucuresti, langa metrou. Valoarea apartamentului este de 60.000 de euro, pretul din oferta (ziare). Durata creditului (in lei sau euro): 25 de ani.

CRITERII

DAE: A fost notata cu 10 puncte pentru un nivel al dobanzii mai mic sau egal cu 7,25% pe an, pentru creditul in lei, respectiv pentru sub 4,5% pe an pentru euro. La lei, nota scade cu cate 0,5 puncte la fiecare crestere a dobanzii cu cate 0,25 puncte procentuale. La euro, nota scade cu cate un punct la fiecare crestere a dobanzii cu cate 0,5 puncte procentuale.

RATA LUNARA

A fost notata cu 10 puncte pentru valori mai mici sau egale cu 1.800 lei, respectiv 307 euro. Nota scade cu cate 0,5 puncte la fiecare crestere a ratei cu cate 25 de lei, respectiv 4 euro.

COMISIOANE

Comisionul de administrare a contului curent a fost notat cu 10 puncte la bancile care nu il percep. Nota scade cu cate 0,5 puncte la fiecare crestere a comisionului cu cate 2,5 lei, respectiv 0,5 euro.

PUNCTAJUL TOTAL

A fost calculat ca medie ponderata a urmatoarelor criterii: DAE – cu o pondere de 60% in nota finala, rata lunara – pondere de 30%, comisionul de administrare a contului curent – 10%. Avansul minim si suma maxima pe care o poate obtine clientul nu au fost punctate, nivelurile fiind similare la toate bancile, ca urmare a conditiilor programului “Prima Casa” (avans 5%, credit maxim 57.000 euro (echivalent lei). Timpul de aprobare estimativ a fost prezentat, dar nu a fost punctat. Dobanda nominala a fost prezentata doar pentru informare, fiind punctata doar DAE. Alte comisioane nu au fost punctate, multe fiind similare la toate bancile.

Rezultatele.. mai jos:

Cele mai bune credite Prima Casa

Reultatele analizei Capital au desemnat imprumuturile in lei acordate de CEC, Piraeus, BRD si BCR ca fiind cele mai bune din piata. Tot CEC are si cel mai bun imprumut in euro, urmata insa de Millennium, OTP, Banca Romaneasca si BRD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.GDPR | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Despre noi | Contact | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551
Toate drepturile rezervate © 2023
Revocarea / modificarea consimtamantului