Sari la conținut

First Bank a cumparat si Bank Leumi

Dupa clientii Piraeus Bank – devenita First Bank, este randul celor de la Leumi Bank sa astepte cu nerabdare noutatile pe care li-l rezerva viitorul apropiat.

First Bank, prima banca americana lansata in Romania, a finalizat negocierile cu proprietarii israelieni care controleaza Bank Leumi Romania. Deocamdata nu se stie care a fost pretul platit de catre Firsta Bank pentru aceasta achizitie.

Toate actele au fost semnate, dar mai trebuie indeplinite doua conditii obligatorii: aprobarile de la Banca Nationala a Romaniei si de la Consiliul Concurentei. Daca totul este in regula, preluarea efectiva se va finaliza in a doua jumatate a lui 2019, probabil la toamna.

Chiar daca totul pare batut in cuie, cele doua parti fiind obligate sa respecte clauzele semnate deja, acordul BNR nu mai este o formalitate din principiu cum a fost pana de curand. Avem la indemana exemplul refuzului de preluare de catre OTP Bank a Bancii Romanesti, unde exista deja avizul favorabil al Consiliului Concurentei.

Cine este Leumi Bank si ce obtine First Bank

Inapoi la Bank Leumi. Este una din bancile mici din Romania. Desi are doar 15 sucursale si cel mult 200 de angajati, are in portofoliu active bancare de cca 250 milioane de euro si depozite bancare de aproximativ 150 milioane de euro.

Legat de aceasta achizitie, presedintele executiv al First Bank, Dominic Bruynseels, tocmai a delcarat:

first bank achizitioneaza Leumi Bank

CEO First Bank (Foto: Hotnews)

“Această achiziție face parte din strategia băncii de a-și extinde și consolida prezența în România, cu obiectivul de a deveni un actor puternic pe piața locală. Este cea de-a doua achiziție pe care fondul american de investiții J.C. Flowers & Co. o face în România în mai puțin de un an, dovedindu-și interesul și angajamentul față de această piață valoroasă.

Având în vedere orientarea noastră către achiziții relevante, ne păstrăm deschiderea spre oportunități similare de creștere. Între timp, continuăm să facem business „The American Way”, cu accent pe creștere, prin servicii de calitate oferite clienților, digitalizare și eficiență.” Spre rusinea noastra, am uitat sa ne inscriem la comunicatele de presa ale First Bank, asa ca acest citat l-am preluat de pe Hotnews – stirile financiare din 17 aprilie 2019.

Cum, de cand si de ce avem First Bank in Romania?

First Bank a intrat de curand pe piata romaneasca prin preluarea de catre traditionalul grup american a Piraeus Bank Romania. Astfel, dupa aproape doua secole de activitate bancara pe aceste meleaguri, si-a facut aparitia pentru prima oara si capitalul american.

Cu putin timp in urma, nu mult inainte de preluarea si a Leumi Bank, First Bank Romania a inaugurat prima sucursală sub noul brand. Pe langa numerosi invitati atat din domeniul bancar, cat si din zona clientilor potentiali, nu a lipsit Ambasadorul Statelor Unite, excelenta sa domnul Hans Klemm. De la aceasta ocazie, retinem declaratia cu promisiuni de viitor a lui Dominic Bruynseeles, preşedintele executiv al FIRST BANK:

“Vrem să aducem pe piață nou nivel de servicii și un nou dinamism – suntem aici pentru a face lucrurile aşa cum se fac în America. Stilul nostru de banking se îndreaptă dinspre ceea ce este bine în această piață acum, spre mai bine.”

Notam ca stirea de astazi, cu peluarea Leumi Bank, da dreptate acestei declaratii, si intareste convingerea ca prezenta First Bank in Romania, asa “tanara” cum este, nu va fi deloc una trecatoare sau nesemnificativa.

Ce castiga clientii Leumi Bank?

Cautam sa comparam produsele de finantare ale Leumi Bank cu ce li se va oferi clientilor care trec acum la First Bank (sau a celor noi, desigur).

Credit auto Leumi Bank

Perioada 5 ani, suma maxima a creditului este de 80% din valoarea autoturismului, dar nu mai mult de 200000 lei.

Dobanda este variabila, calculata ca ROBOR 3M plus marja bancii. Marja bancii este de 7%. Luand in calcul comisioanele de analiza si de administrare, se ajunge la urmatoarele costuri reale DAE 11.14%/ an.

Credit nevoi personale fara garantii First Bank

Comparatia nu este cea mai potrivita, pentru ca intotdeauna un imprumut cu ipoteca sau garantii este mai ieftin decat un credit de nevoi personale fara garantii.

Astfel, un credit nevoi personale First Bank pleaca de la un DAE de 11.71% / an, pentru creditele cu o valoare mai mare de 58000 lei, si clienti care aleg sa primeasca salariul intr-un cont First Bank. deci la inceput, un credit, e adevarat, fara garantii, are o dobanda un pic mai mare decat ce era la Leumi.

Dar de aici incepe magia americana: seriozitatea se premiaza. Pentru fiecare 12 luni consecutive fara nicio intarziere la plata ratelor, se acorda cate o reducere de dobanda de 0.5%. Si iata cum dupa umai un an, la First Bank, daca achitati corect, complet si la tip ratele, DAE ajunge cat cel de la Leumi, in al doilea an dobanda devine mai buna, si pana la final, ajunge sa fie mult mai buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.GDPR | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | Despre noi | Contact | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551
Toate drepturile rezervate © 2023
Revocarea / modificarea consimtamantului