TOTUL DESPRE CREDITELE IN MAGAZINE

Achizitii in rate direct la vanzator

Concurenta dintre ofertanti a dus, dincolo de reducerea preturilor, la aparitia unor produse de creditare din ce in ce mai atractive. Cu toate acestea, de la un an la altul tot mai putini romani fac imprumuturi "in magazin" preferand bancile, aceasta in conditiile in care un astfel de credit este mult mai usor de luat decat un imprumut de nevoi personale de la banca. Motivul principal? Costul mult mai mare al creditelor in magazin, comparativ cu cele bancare.

Creditele din magazine sunt, in general, mai costisitoare decat cele bancare. Spre exemplu, ratele la o plasma si o masina de spalat luate din Flanco ajung la 240 de lei pe luna in conditiile unui credit pe 5 ani. La aceeasi rata, valoarea unui credit luat de la BCR pentru 60 de luni este de 10.000 lei, spre deosebire de 8.500 lei cat insumeaza cele doua electrocasnice pentru care s-a facut calculul anterior. Toate aceste diferente sunt recunoscute chiar de marii retaileri. Daca luam in calcul faptul ca romanii consuma foarte mult pe credit, lucru confirmat si de guvernatorul BNR, nu este exclus ca o parte din clienti sa cumpere tot in rate, dar platite pentru un credit facut la banca.

 

Dobanda mai mica, costuri mai mari

 

Exista totusi si oferte de credite ce pot fi luate din magazine cu dobanzi mai mici decat cele afisate de banci. Aceste credite sunt doar in aparenta mai avantajoase decat un imprumut de nevoi personale deoarece costurile totale de creditare in primul caz sunt mult mai mari. Cu o astfel de oferta vin cei de la Estima Finance in asociere cu Domo a caror dobanda este de 6,9% pe an, cu cel putin 3 puncte procentuale sub cele oferite de banci.

 

Pentru un produs in valoare de 1.500 de lei luat prin intermediul unui astfel de credit se va plati o rata de 44 lei timp de 60 de luni. Pentru exemplu anterior dobanda anuala efectiva (DAE) este de 27,23% si asta pentru ca creditorul nu-ti solicita un girant. Daca acesta exista, DAE coboara cu aproape 11%, iar rata lunara este de 36 lei. O rata putin mai mica, 35 de lei, platesti si la Banca Romaneasca daca apelezi la un credit de nevoi personale cu aceasi valoare ca a produsului de mai sus. in acest caz, dobanda perceputa de banca este de 8,5% (DAE 15,47%) si in plus nu necesita niciun fel de garantii.

 

Chiar si in conditiile in care dobanzile finale sunt aproape egale, rata pentru un credit facut in magazine este cu 30% mai mare decat cea a unui credit ban­car. in conditiile standard de creditare pe cinci ani, pentru cel mai scump televizor cu plasma pe care poti sa-l achizitionezi in rate direct dintr-un magazine Altex se va plati lunar 110 lei. Dobanda aferenta produsului Credifex este de 16,9%, iar DAE se cifreaza la 23,4%. in situatia in care se cumpara acelasi produs in valoare de 4.000 de lei cu bani imprumutati de la Volksbank se va plati o dobanda de 11,9% pe an, iar DAE va fi de 23,07%.

 

Daca ne uitam doar la procentul celor doua dobanzi efective am putea crede ca rata lunara pentru banii luati din banca va fi cat de cat apropiata de cea perceputa de IFN-ul cu care lucreaza retailerul. in realitate aceasta depaseste cu putin 89 de lei, cu 20% mai mica decat in primul caz. Diferenta este data de faptul ca, dobanda efectiva anuntata de vanzator nu coincide cu totalul taxelor si comisioanelor pe care trebuie sa le platesti lunar, legea permitand ca numai o parte dintre acestea sa fie folosite in calcularea DAE.

 

 

Navigare rapida:

Categorii principale:

Imprumuturi rapide

si

Credite nevoi personalePe larg:

Navigare rapida

- categorii, subcategorii, cele mai citite articole.

Credite pe loc

Dupa ce iuresul anilor 2000 a trecut, cu o pauza in prima parte a acestui deceniu, se revine puternic in sectiunea creditelor in magazin. O parte este modernitatea: utilizarea cardurilor de credit sau finantarea directa de catre magazin. O alta parte insa e parca intoarcerea in trecut, cu birourile IFN-urilor reasezate in marile centre comerciale. Au voie? Ce ne va aduce 2019 in magazine?

 

Imprumut pe loc

Imprumuturi nebancare in magazin, buletinul de identitate fiind singurul document obligatoriu

GDRP | T&C | Privacy | Cookies