Imprumut bani – amanet vs. IFN

Ai nevoie de un imprumut bani, si nu stii ce sa alegi intre o casa de amanet si un imprumut de la IFN? Hai sa vedem care este adevarul.

Conform specialistilor in domeniu, pe piata financiara din Romania, cele mai avantajoase forme de imprumut bani sunt puse la dispozitie de Cetelem IFN S.A., Credius IFN, Credex Finantari IFN S.A. si TBI Credit IFN S.A. Dar face cineva o comparatie reala intre costurile reale ale unui imprumut de la IFN, cu cele ale unui imprumut similar, doar ca la o casa de amanet? In afara de lucrurile rele spuse mereu despre amanetari, ne spune cineva adevarul despre cat de rau sau de bine e de fapt sa apelezi la aceasta metoda?

Ofertele IFN sunt mult mai bune decat cele ale caselor de amanet?

imprumut bani amanet vs ifn textCel mai probabil, nu exista persoane care sa nu fi vazut reclamele la credite rapide de la TV, conform carora putem face rost de “imprumut bani rapid”, “credite fara multa acte” sau “am sunat si a doua zi mi-au adus banii acasa”, “credit direct in magazin doar cu buletinul”. Insa in presa de specialitate se vehiculeaza ca situatia nu este chiar asa de roz ca in reclame, si ca in realitate situatia este mai dificila, iar dobanzile sunt foarte mari.

Numarul mare de persoane care recurge la institutii financiare (bancare, nebancare si amanet) pentru a face rost de un imprumut bani, reprezinta o sursa semnificativa de profit pentru acestea, mai ales in cazul institutiilor nebancare si a caselor de amanet. De aceea, aspectele legate de modalitatea de rambursare a imprumutului si comisioanele impuse nu trebuie sub nici un fel trecute cu vederea, atunci cand facem demersurile de obtinere a finantarii.

Cu totii stim ca firmele financiare private care pun la dispozitie pachete de creditare rapida au criterii de acordare a creditelor mai permisive decat institutiile bancare, dar dobanzile si comisioanele sunt mai mari.

Cu toate acestea, multe persoane apeleaza la astfel de institutii fie pentru ca nu au alta solutie, fie pentru a evita numarul mare de conditii impus de banci. Totusi, lasand la o parte faptul ca obtinem creditul mai usor, ati fi tentati sa va asumati raspunderea rambursarii creditului in conditiile in care rata dobanzii este mult mai mare? Sau, cum ati reactiona daca aflati, pe parcurs, ca au aparut si alte comisioane de administrare, de risc?

Institutiile financiare nebancare (IFN) acorda credite de dimensiuni relative reduse (de obicei cuprinse intre 10.000 si 50.000 de euro), insa pe o perioada scurta de timp si cu o dobanda mai mare.

Riscul umui imprumut bani de la IFN

Imprumuturile acordate de IFN-uri nu reprezinta teoretic nici un risc, avand in vedere faptul ca acestea sunt realizate in conformitate cu reglementarile impuse de BNR. Ati avut o experienta legata de firmele de credite rapide? Credeti ca acestea recurg la alte comisioane decat cele prevazute initial?

Pauza: citești mai departe, sau mergi direct la oferte

Dobanzi si comisioane firmelor ce acorda credite rapide non-bancare, sunt in principiu la vedere, neexistand costuri ascunse sau comisioane de genul celor intalnire la banci, desi nici acolo nu mai e o practica de actualiate, avand in vedere deciziile judecatoresti in materie de credite si comisioane. Fie ca aceste imprumuturi sunt obtinute in scopul de a acoperi cheltuieli pentru nevoi personale, fie pentru a investi in propria afacere, institutiile bancare si cele non-bancare sunt cele care au de castigat. In conditiile acestea ar fi util sa discutam despre dobanzi si comisioane impuse de firmele de credite rapide non-bancare.

Dezavantaje credite rapide pareri. Statisticile indica faptul ca la momentul actual tot mai multe persoane ajung sa recurga la tot felul de imprumuturi pentru a face fata nevoilor personale sau pentru a investi intr-o mica afacere. Din diferite motive, creditele rapide sunt in topul celor care au nevoie de o finantare rapida. Totusi, obtinerea banilor in acest fel ar putea avea ca rezultat si dezavantaje. Astfel ca va propun sa discutam asupra acestor aspecte si sa vedem cat mai multe pareri asupra temei propuse, si anume, “avantaje si dezavantaje credite online noi“.

Uneori, conditiile de acordare a creditelor impuse de institutiile bancare sunt foarte greu de indeplinit. Fie ca avem nevoie de un numar foarte mare de documente, fie ca nu indeplinim conditiile de creditare in ceea ce priveste venitul lunar sau pur si simplu avem nevoie de o finantare imediata, institutiile financiare ne-bancare (IFN-urile) reprezinta o alternativa ce trebuie luata in considerare. Mai mult, uneori institutiile financiare private pot fi singura solutie atunci cand persoana care doreste obtinerea creditului apare cu restante financiare in baza de date a Biroului de Credit.

Asadar, institutiile private – IFN si amanet, ne pot oferi finantare rapida in situatii in care nu exista o alta alternativa, fara a prezenta un numar mare de documente si fara giranti. Cu toate acestea, situatiile disperate nu trebuie sa ne faca sa ignoram si aspectele privind posibilele dezavantaje la obtinerea unui credit rapid.

Rata mare a dobanzii la rambursarea creditului e un motiv suficient sa ne faca sa ne gandim mai mult atunci cand vrem sa facem demersuri pentru obtinerea imprumutului. Exista si opinii conform carora ar exista si alte costuri ascunse care ar trebui suportate de cel care solicita imprumutul.

Calculul costurilor unui imprumut

Majoritatea firmelor de creditare au pe site-urile lor si un calculator care va permite sa aflati in cateva minute daca va incadrati sau nu in conditiile lor de creditare. Tot ce aveti de facut este sa completati niste campuri precum: ce suma de bani ati dori sa imprumutati (in niste limite minime si maxime prestabilite de firma respectiva), ce perioada de rambursare vi se pare convenabila (in limitele prestabilite de firma), procentul plafonului maxim de indatorare (variaza intre 30 si 50% de la o institutie la alta) iar calculatorul va genereaza rata lunara aferenta creditului, dobanda si venitul de care trebuie sa dispuneti ca sa vi se aprobe creditul.

Desigur, acesta este un model foarte simplu de calculator de costuri aferente oricarui contract de imprumut bani, la care s-au adaugat si alte criterii de calcul, precum venitul, cheltuielile de subzistenta, vechimea in munca etc. Iar calculatorul va precizeaza daca va incadrati sau nu in conditiile de creditare. Daca va incadrati, va poate afisa si ce credite puteti solicita cu venitul de care dispuneti voi. Insa toate aceste criterii de calcul, care sunt practic conditiile de creditare, sunt diferite in functie de firma aleasa de voi.

Cat costa un imprumut bani la amanet

La prima vedere, un drum la amanet pentru imprumut bani nu costa mare lucru. Daca ai grija sa pkatesti intotdeauna la timp, comisionul perceput nu este atat de mare. Oricum, nu este mai mare deloc decat dobanda de la un IFN. Problemele incep daca nu platesti la timp tot ce datorezi. Atunci fie treci pe un cu totul alt nivel de dobanda / comision, fie ramai fara bunul tau. SI aici e secretul: la evaluare u primesti niciodata ceva macar apropiat de valoarea reala a bunului amanetat.

Duci un inel de aur de 1000 lei, primesti probabil un imprumut bani in cuantum de maxim 400 lei. Daca gasesti o casa de amanet buna si cinstita, iti ia comision de amanet doar 0.1% / zi, adica 40 de bani pe zi. Adica 12 lei la o luna. Probabil mai apar vreo taxa de evaluare, vreun comision de plata.. orice ar fi, nu platesti sub nicio forma 108 lei pentru 400 de lei pe 30 de zile, ca la IFN. Casele amanet traiesc in buna masura, de fapt, din vanzarea bunurilor pe care clientii nu le mai recupereaza, si pe care le-au cumparat de fapt la un pret extraordinar de bun.

(Articolul a fost citit de catre 105 vizitatori - WebberZone stats)
Sending
User Review
0 (0 votes)

Leave a ReplyGDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | About us | Contact | Sitemap | Facebook | Telcons: 021-9551
FondPro

FondPro