Ce este de fapt “doar cu buletinul”

Multi se reped la ofertele “doar cu buletinul”, crezand ca vor primi pe loc un imprumut chiar daca nu au salariu sau pensie. Dar stiu ei care este adevarul?

In urma cu nici 15 ani eram in plin scandal al creditelor nebancare acordate doar cu buletinul. Acum institutiile nebancare se bat in oferte cu bancile – chiar cu cele mari, pe asemenea criterii. Avem banci care deja aproba si vireaza banii imprumutului in aceeasi zi, fara adeverinta de venit, fara contract de munca prezentat. La IFN-uri cele mai rapide oferte sunt cele in care ti se vireaza banii in cont in 15 minute de la completarea online a cererii.

Cum au ajuns bancile sa acorde finantari “doar cu buletinul”?

In scopul fluidizarii pietei de credite nevoi personale, achizitii casnice sau consum, o mare parte dintre banci (pe langa IFN-uri, care o faceau de mult) au inceput sa acorde credite doar cu buletinul. Nu va lasati pacaliti insa de titulatura: veniturile vor fi verificate oricum, prin acces direct la baza de date a ANAF. E cam acelasi lucru ca inainte, doar ca nu veti mai pierde zile si zile alergand dupa acte si asteptand aprobarea.

In tara noastra buletinul de identitate (cartea de identitate, mai nou) este necesar pentru absolut orice operatiune financiara, dovedind atat cetatenia, cat mai ales rezidenta. Vestea buna insa este ca acest buletin incepe sa fie cam singurul document solicitat pentru obtinerea unui credit pentru nevoi personale, chiar si de la banci.

Pauza: citești mai departe, sau mergi direct la oferte

Imprumuturile urgente doar cu buletinul sunt acordate acum si de catre banci, si de catre IFN-uri, fara clauze ascunse sau capcane. Functioneaza la fel pentru pensionari si pentru angajati. Pentru cei care pot dovedi orice alte forme legale de venituri, in afara de salariu sau pensie, procedura ramane cea a depunerii dosarului si a verificarii pe hartie a acestuia.

De ce veniturile din chirii, drepturi de autor, dividende sau din orice alte activitati independente nu beneficiaza de aceleasi criterii ca cele din salarii si pensii? De ce cei cu asemenea tip de venit nu pot obtine creditul doar cu buletinul? Simpla problema de “logistica” fiscala. Salariile si pensiile sunt declarate de catre platitor in fiecare luna catre ANAF. Pentru acest tip de venit impozitul se retine la sursa si se vireaza de catre platitor, la fiecare plata, catre bugetul de stat.

Cum se verifica veniturile din activitati independente si PFA pentru acordarea unui credit?

Veniturile independente se declara de catre cel care le castiga, in general o singura data pentru tot anul, in anul urmator. Declaratiile fiscale pe activitati independente se proceseaza mult mai tarziu, plata impozitelor datorate se face si mai tarziu, iar procesarea acestor plati.. cine mai stie cand. Cu alte cuvinte, daca esti salariat, iei salariul pe 30 ale lunii. Pana pe 25 ale lunii urmatoare angajatorul depune declaratiile fiscale si face plata. Acestea se inregistreaza rapid. Cum toate platile care te privesc se leaga de CNP, in baza de date a ANAF va aparea in mai putin de o luna faptul ca ai primit un salariu. Iar banca asta doreste sa stie.

Ati inteles deja, pentru activitati independente, veniturile din luna asta se vor vedea la ANAF abia peste vreun an sau doi. Deci daca doriti credit doar cu buletinul, nu se poate. Dar asta nu inseamna ca aveti interzis la imprumuturi, bancare si mai ales, nebancare, ci ca trebuie sa completati un dosar care sa contina dovada veniturilor. Desigur, multe din acte se pot depune acum rapid online, extrase bancare de cont, copii de pe acte etc.

Ce se intampla cu cei care nu mai achita ratele?

Ce este de fapt "doar cu buletinul"Ne intoarcem in timp, din nou. O data ca niciodata, te duceai la orice magazin mai mare, la cumparaturi. Era de ajuns sa ai la tine buletinul si o factura de utilitati (curent, gaze, telefon). Factura o foloseau ca sa verifice daca stai cu adevarat unde spui. Despre venituri, pe puneau sa completezi o declaratie. Ce faceau? Se uitau in baza de date de la Ministerul Finantelor, sa vada ca firma la care spui ca lucrezi exista si nu e in faliment, apoi dadeau un telefon, sa vorbeasca cu un sef, cu o contabila.

O groaza de “baieti destepti” in aranjament cu cate cineva care sa raspunda la un telefon si-au luat asa credite doar cu buletinul, in vremea aceea. Chiar daca ei castigau de fapt doar cativa lei, aranjau astfel sa poata lua credite. Pe acea vreme era oricum greu cu salariile in acte. Acum este altceva, deja se poate accesa relativ decent un credit chiar daca ai doar salariul minim pe economie.

Dar aceia, majoritatea, au avut mari surprize. Pentru ca au pacalit ei sistemul si au luat bani. Pentru ca au crezut ei ca daca nu au salariu, nu au pe ce sa puna poprire. Sau ca daca nu au pus garantii la imprumut, nu au ce sa le ia. Bancile si IFN-urile au dat asemenea “credite neperformante” pe mana celebrilor recuperatori legali de debite. Iar legea le dadea dreptul sa dea in judecata si sa execute orice proprietati si bunuri ale datornicilor, chiar si la un credit mic doar cu buletinul. Unii au sapat, altii nu. La noroc

Dar vremea aceea a trecut. Acum, “doar cu buletinul” inseamna ca tehnica in sfarsit ajuta: nu mai trebuie sa aduci tu acte. Dar venituri trebuie sa ai, angajat de ceva vreme trebuie sa fii. Nu mai merge sa aranjezi cu seful sa-ti dea salariu mare pe hartie 2 luni, ca sa arati adeverinta cu venit mare, sa primesti imprumut mare. La ANAF se vede ce venit ai luat cu adevarat, luna de luna, pe termen foarte lung. In plus, acum se verifica si Biroul de Credite. Daca ai facut vreo “buba” in ultimii 4 ani, adio credit la banci si chiar la multe IFN-uri.

Ce nu s-a schimbat insa: daca nu platesti ratele, la fel poti ajunge pe mana recuperatorilor, legal, care pot sa iti execute orice bunuri si proprietati, chiar daca nu ai depus garantii.

(Visited 7 times, 1 visits today)


GDRP | Termeni - condiții | Confidențialitate | Cookies
Home | About us | Contact | Sitemap | Facebook | Reviews | Telcons: 021-9551
Urgent Credit

Urgent Credit